Filmihullu 1 | 2017

Sisältö

Pääkirjoitus
Lauri Timonen

Pakolainen ylittää jälkensä
Lauri Timonen

Kaipuun valtakunta
Kai Sadinmaa

Nälkää, höyheniä, lunta ja luksusta - yritys Chaplinin Kultakuumeen uskontoteoreettiseksi luennaksi
Veli-Matti Huhta

Sorrettuja ja solvattuja - havaintoja Luis Buñuelin Nazarinista
Lauri Timonen

Kolme minuuttia katedraalissa - tilallisuudesta ja arkkitehtuurista Viscontin modernisaatioeepoksessa Rocco ja hänen veljensä
Veli-Matti Huhta

Seepran elokuvallinen ajatus
Martti Anhava

Viimeinen sankaritarina
Lauri Piispa

Juli Raizman ja naiset
Mia Öhman

Jättiläishämähäkkien ja kutistuvien miesten erikoismies Jack Arnold
Juri Nummelin

Elokuvan mahdottomuus: Sieppari ruispellossa
Juha Saari

Godard 12. keskustelu
Sampsa Laurinen

Kirjat
Lauri Timonen, Lauri Piispa

Ensi-illat
koonnut Timo Malmi

Vieraskynä
M.A. Numminen

Kansi 1 2017

Vuoden 2017 aloittavan Filmihullun keskiössä on koko joukko legendaarisia elokuvantekijöitä maailman eri kolkilta. Ensihuomion saa lehtemme teräväkynäisenä avustajana elokuvauransa käynnistäneen Aki Kaurismäen komea uutuus Toivon tuolla puolen. Sitä seuraavat loogisessa askeljärjestyksessä Chaplinin kulkuri, Buñuelin aavikkopappi Nazarin ja italialaisen perheyksikön kaksi tunnetuinta ryhmittymää (Rocco veljineen ja Corleone poikineen – omien yhteisöjensä suuria ulkopuolisia kaikki hekin).

Polku jatkuu Neuvostoliittoon, jossa Larisa Šepitko mitteli voimiaan järjestelmän ja sensuurin kanssa siinä missä Juli Raizman taas tasapainoili enemmän systeemin sisäpuolella. Outoja vieraita saapuu lopulta jopa ulkoavaruudesta kun jättiläishämähäkkien ja kutistuvien miesten spesialisti Jack Arnold vyöryttää ystävälliset muukalaisensa keskelle skeptistä pienkyläyhteisöä. Vieraiden ja sivullisten paraatin viimeinen osanottaja on Holden Caulfield – nuoruuden ääni ja kirkas huuto.

Mukana ilossa ovat tietenkin myös Godard, Kai Sadinmaa, Jacques Prévert, Henry Bacon, Jackie Kennedy, Pablo Neruda, Jim Jarmusch ja tämänkertainen vieraskynämme M.A. Numminen.

 

| Tilaa Filmihullu > |

Siirry vuoteen: